Търговските вериги са регулатори на цените. Има много сив сектор в производството на хляб. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в студиото на Нова телевизия.

Той призна, че разговаря с представители на търговските вериги като ги увещава надценката за хляба да е само толкова, колкото да покрива брака и разходите в самата верига. Дори да има увеличение, то да е по-скоро на входа, не на печалбата, каза Порожанов.

Хлябът поскъпна в няколко града

Хлябът поскъпна в няколко града

Мотивът е в по-скъпото брашно и енергоносители

Министърът бе категоричен, че не може да се подписва съглашение с големите търговски вериги, защото това би означавало картелно споразумение. След като проведе разговори с всички търговски вериги, ще иска те да се срещнат и с премиера Бойко Борисов, въпреки че не може да се подписва картелно споразумение.

Порожанов говори с търговските вериги, за да не поскъпва хлябът

Порожанов говори с търговските вериги, за да не поскъпва хлябът

Нямало чума в стадото на баба Дора, което бе евтаназирано

Според земеделския министър Румен Порожанов основната предпоставка за поскъпване на хляба е по-високата цена на пшеницата до около 350 лв. на тон. Това са 18-20%, които създават предпоставки, но поскъпване с 20-30 ст. за кг хляб е много, цената на пшеницата не с комулативен ефект, смята Порожанов.

Относно искането за по-ниска ставка на ДДС за хляба, министърът каза, че в повечето страни на ЕС има най-ниска ставка за насъщните продукти. Намаляването на ставката ДДС дава възможност сивият сектор да излезе на светло. Министерството на финансите трябва да направи оценка, допълни Румен Порожанов за възможностите да се намали ставката на ДДС за хляба.

Припомняме, на 18 септември от БСП поискаха разговор с финансовия министър Владислав Горанов за диференцирана ставка на хляба.

Относно ареста на шефовете на горските дирекции на София и на Своге по обвинението, че от 2014 г. са покровителствали незаконно изсичане на дърва, вместо да опазват горите. В база в село Батулия са крити пет незаконни пушки и боеприпаси. Георги Танев и сина му Петър Георгиев - Петела са собственици на базата, информираха от медията. Към обвиненията на групата, арестувана за спекулации с дървен материал, е умишлен палеж на кола, кражба на авточасти.

Румен Порожанов заяви, че му е трудно да коментира конкретния случай. Базата няма как да бъде на горски служители. Тя е на собственици. Нашите горски служители освен проверка нямат друга работа в тази база. Ако има информация, трябва да се вземат мерки. Основните проблеми на софийската дирекция са големите набези от ромското население, каза министърът.

Оградата, която бе направена на румънската граница не е най-стабилното съоръжение, но е надеждна да спре движението на животни от Румъния към България. Успяхме да направим тази ограда преди да се появят тези движения, каза Порожанов.

Припомняме, заради евентуална свързаност на бившия вече директор на ИАГ Григор Гогов с доставката на колчета за тази оградата по сухопътната граница с Румъния, той е освободен, временно има назначен друг човек. Проверява се дали фирмата, доставчик на колчета за оградата, ръководена от съпругата му, е продавала с голяма надценка този дървен материал.

Чумата по свинете не е зоонозна, не поразява хората. Заразата в месото се разпространява само ако не е термично обработено. Ако човек изхвърли обелка от суджук и тя падне върху кочината, то домашното прасе може да се зарази, твърди Порожанов.

Искаме край индустриалните ферми да има пръстен (няколко километрова зона - б.р.), допълни министърът.

Относно стадото на Ани в Странджа, което вече два месеца се пази от доброволци, за да не бъдат допуснати там ветеринари, тъй като се съмняват в тяхната добросъвестност, министърът заяви, че някои проби от животните са клонели между положителни и съмнителни.

Те трябва да осигуряват 24-часов достъп на ветеринарните лекари. Може да им е отнет статута. Там са застанали сподвижници, които побъркаха тази жена, заяви Румен Порожанов.

Вчера ветеринарите са допуснати да вземат проба само от едно животно - взети са от далак, лимфни възли. Търси се провокация, смята Порожанов и допълни, че се очаква резултат от тези проби.