Според земеделския министър Румен Порожанов има основания за поскъпване на хляба. Той посочи, че по-високата изкупна цена на пшеницата и поскъпването на природния газ са основните фактори за повишаване на цената на насъщния, информира bTV.
Има лостове, с които да се предотврати поскъпването, каза земеделският министър.

25% по-скъпа пшеница тази година

25% по-скъпа пшеница тази година

Очаква се общо 5,4 млн. тона производство

"Започнал съм аз лично разговори с веригите. Ще предложа на премиера, след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него една среща по цената на хляба, защото те са регулатор на тези цени", каза Порожанов.

През юни хлябът поскъпва с 1,2%, а инфлацията е 0,1%

През юни хлябът поскъпва с 1,2%, а инфлацията е 0,1%

Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 0.2%

Относно масовото евтаназиране на овце и кози в Странджа през юли, министър Порожанов каза, че стадото на станалата известна покрай епидемията с чума по овцете баба Дора, не е било заразено. То е попадало в поразената от болестта зона и затова е подлежало на унищожение.

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

В страната има пет огнища, в стадото на леля Дора няма положителна проба

В част от изпратените към Франция повторни проби за чума по дребните преживни животни, са открити антитела, допълни земеделският министър.

Припомняме, заради подозрение за чума по дребните преживни животни в Странджа бяха избити хиляди кози и овце. Това бе основният поминък на останалите предимно възрастни хора там.

В акцията по умъртвяване на стадата, обявена от 11 юни 2018 г., от БАБХ бяха привлекли и външни лица.

В същото време доброволци от цяла България се опитваха с жива верига да отложат избиването на животните, защото искаха да видят документи, с които да се докажат положителни взетите проби.

На 14 юли от БСП поискаха разследване по случая.

По-късно - 20 юли, от ЕК одобриха евтаназирането на животните като мерки, съответстващи на законодателството на ЕС.

На 23 август от БСП поискаха разследване дали с евтаназирането на реални животни се прикриват субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета. Мотивът им бе, че 2 месеца няма умряло дребно преживно животно от чумата.

В отговор на исканията от БСП земеделският министър Румен Порожанов заяви, че няма да има оставки. Според директора на БАБХ Дамян Илиев, ако подаде оставка, значи не си е свършил работата.

Припомняме, по-рано през деня министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов присъства на откриване на гроздобера в село Могилово, община Чирпан, област Стара Загора.

Междувременно на пресконференция в БТА от партия "Възраждане" поискаха оставката на земеделския министър, на шефовете на БАБХ и на ИАГ. Един от мотивите беше избиването на дребни преживни животни в Странджа, което води до загуба на поминък за населението там и съответно - обезлюдяване.