Комисията за защита на потребителите (КЗП) е започнала проверки за правото на информация и безопасността на мартениците, съобщават от институцията.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов обяснява, че ще се следи включително за произхода на мартениците и поставянето на цените им на видно място. Особено внимание ще бъде отделено на безопасността им, тъй като това е изключително важен проблем, особено за стоки за деца.

Маргаритов коментира, че винаги, когато има повишено търсене на стоки, които биха се квалифицирали като рискови, КЗП извършва проверки, за да гарантира спокоен пазар на потребителите. Той подчерта, че се отнасят отговорно към всяка кампанийна търговия в различни периоди.

Масови проверки са извършени и в началото на учебната година, когато е разкрита и неутрализирана схема при продажба на бележници и лични карти в комплекс. Цените им били вдигнати многократно.

Инспекторите на КЗП са били активни и по време на т.нар. „Черен петък”, когато се обявяват големи намаления. „И там установихме неща, които не съответстваха на действителността”, отбеляза Димитър Маргаритов.

Той коментира, че се наблюдават две тенденции - увеличаване броя на хората, които се обръщат към институцията, и същевременно – намаляване броя на констатираните нарушения в резултат на проверките, които също се увеличават.