Компанията Mattel обявява доброволно изтегляне и замяна на аксесоари от 5 вида играчки-мебели и играчки- животни, разпространявани в България.

След продължилото разширено изследване и тестване на свои продукти компанията е установила завишени нива на олово по част от повърхността на някои играчки.

В България се изтеглят играчки от общо 70 комплекта.

„Национални ДИСТРИБУТОРИ" ЕООД обяви днес доброволно изтегляне и замяна от българския пазар на 4 вида играчки-животни и 1 вид играчки-мебели, които се продават под марката Barbie®.

Играчките, които подлежат на изтегляне в България, са доставяни след месец март 2007 г. Не съществуват данни за негативно влияние при използването им, както в България, така и в световен мащаб.

Самите кукли Barbie не са включени в изтеглянето.

От десетте играчки, които Mattel, Inc доброволно изтегля по целия свят, фирма „Национални ДИСТРИБУТОРИ" е доставила в търговската мрежа само 5 играчки от марката Barbie.

От българския пазар ще бъдат изтеглени миниатюрни играчки от 12 комплекта кухненски маса и столове, 6 комплекта за баня и тоалетна, :6 комплекта бюро и стол за спалня, 6 комплекта всекидневна (deluxe) и 40 комплекта всекидневна (premium).

Комплектите, подлежащи на изтегляне от пазара, са произведени от компанията Holder Plastic Company (Holder), подизпълнител на Mattel, Inc., който от своя страна е възложил боядисването на миниатюрните играчки-животни и играчки-мебели на свои подизпълнители - Dong Lian Fa (DLF) и Yip Sing (YS).
Китайските фирми DLF и YS са използвали несертифицирана боя.

Замяната на продуктите ще се бъде изцяло за сметка на "Национални ДИСТРИБУТОРИ" и ще се извършва чрез магазините Бонжур в цялата страна, където на клиентите ще им бъдат заменени горепосочените продукти с други на същата стойност.

Всеки клиент следва да се обърне към най-близкия магазин от тази верига, а за потребителите, живущи в по-отдалечени места и в случай, че нямат възможност да посетят такъв магазин, "Национални ДИСТРИБУТОРИ" ще извърши замяната чрез куриер.

При въпроси във връзка с изтеглянето и замяната на играчките, клиентите могат да се свържат с "Национални ДИСТРИБУТОРИ" ЕООД от утре на телефон 02 / 808 20 40 всеки ден между 9:00 и 18:00 часа.