Омбудсманът Мая Манолова поиска по-ниска цена на водата, която идва по гравитачен път и КЕВР да прилага критерии в полза на гражданите, а не на монополите или поне да балансира.

По думите й актовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са необжалваеми от гражданите и затова тя обмисля да атакува текстовете в Конституционния съд.

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Жителите на пет села протестират срещу поскъпването на водата

Хората сами полагали тръбите, а сега искат рекордни цени за водоподаване

"Не смятам, че тези актове трябва да бъдат обявени за индивидуални административни актове, които никой няма право да обжалва", обясни омбудсманът. Мая Манолова се включи в общественото обсъждане, което се проведе в КЕВР във връзка с новата цена на водата в столицата.

Манолова обясни, че има повече от 30 жалби от различни населени места заради драстичното поскъпване на водата. Тя подчерта, че не разбира защо, когато водата се добива по гравитачен път, цената й се увеличава драстично. Манолова поиска КЕВР да преценява в интерес на гражданите, а не да се договаря с монополистите зад гърба на гражданите.

Според нея заседанието на Комисията не може да замести публичното обсъждане. По думите й има проблеми с нормативната уредба, която казва, че цената на една територия е еднаква, но това не е така.

"Проблем е и фактът, че тези актове не подлежат на обжалване, което сериозно мисля да атакувам в КС. Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват. Регулаторът си определя в интерес на монополистите, гражданите си плащат и нямат възможност да обжалват."

Тя отбеляза, че когато се определя социалната поносимост, КЕВР е имала възможност да вземе две методики, които дават различни числа, като едната на места дава 100% повече от първата. Оказва се, че КЕВР взимат изследването, което дава по-високи стойности.

Според закона трябва да има общи условия в договорите, а ВиК вместо с договори, общували със заповед, с която определят цената на водата.

Преди заседанието на КЕВР няколко граждани протестираха пред сградата срещу вдигането на цената на водата в София.

На заседанието на КЕВР бе обсъдено изменението на цените на ВиК услугите в 14 населени места. Очаква се цената на водата в някои населени места да скочи драстично.

По време на обсъждането на цените на водата от Комисията Борис Цветков - общински съветник от БСП, заяви, че когато концесионерът си отиде, вероятно пораженията по стената на язовир "Бели Искър" ще са още по-големи. Той предложи да не се увеличава цената на водата, докато не бъде проведено обществено обсъждане. Посочената инфлация като основание за вдигане цената на водата била с 2,5 пъти повече от реалната. Това щяло да повлияе грешно на решението според Цветков.

От Съюза на пенсионерите също подчертаха, че не е направено обществено обсъждане.

От друга НПО предложиха на КВЕР да внесат в Народното събрание изискване до абсолютен достъп до вода на всеки, а не цената да е преграда пред водата.

Шоково поскъпва цената на водата в шест града

Шоково поскъпва цената на водата в шест града

Имало инвестиции в услугата за доставка на живителната течност

В заключение на обсъждането Мая Манолова заяви, че инфлацията е 0,7%, а не 1,93% , както е в сметките на КЕВР и това прави цената в полза на ВиК операторите. Тя заяви, че ще се обърне към прокуратурата да протестира решението на Комисията, което тя ще вземе, защото критериите са в полза на ВиК дружествата.