"Политиката на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) е насочена към активна подкрепа и стимулиране на трансграничното сътрудничество на отбранителния ни сектор. По този начин създаваме необходимите предпоставки за участие на нашата индустрия в механизмите за изграждане на отбранително-технологични капацитети на НАТО и ЕС и по-нататъшното ѝ успешно интегриране в европейската отбранителна технологична и индустриална база."

Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински в приветствието си към участниците в заседанието на Индустриалния форум в рамките на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2024".

Според зам.-министъра процесите на модернизация на въоръжените сили са възможност, от която българската отбранителна промишленост трябва да се възползва, с цел разширяване на производството и технологичното обновление.

Пред форума д-р Давид Сукалински напомни и че за първи път в историята на ЕС са били заделени безвъзмездни финансови средства за подкрепа на европейската отбранителна технологична и индустриална база. Той акцентира и на разработените от ЕС инструменти за стимулиране на конкурентоспособността и иновационния капацитет на отбранителната промишленост. Сред тях са Европейска отбранителна индустриална стратегия, Европейският фонд за отбрана, Инструментът за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA), Европейската програма за отбранителната промишленост и други инициативи.

"От тези именно възможности трябва да се възползва българската отбранителна индустрия, за да остане конкурентоспособна и да затвърди позициите си на световните пазари", посочи още зам.-министърът, като добави, че се надява на сътрудничество между отбранителните изследователски структури и научно-техническата общност както в България, така и сред нашите стратегически партньори.

Радев: България е решена да укрепва собствения си отбранителен капацитет

Радев: България е решена да укрепва собствения си отбранителен капацитет

Президентът декларира нужда от обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО

По-рано на пресконференция Сукалински е отчел ръст от 30% на износа на продукти в областта на отбраната от нашата страна през 2023 г. спрямо предишните две години.

"Това се дължи на доброто качество и конкурентната цена на българските продукти в областта на отбраната, както и на държавната подкрепа за нея", отбеляза той.

В рамките на изложението се състоя официалното подписване на споразумение между Lockheed Martin Global Inc. и държавното дружество "Авионамс". Предвижда се изпълнение на три проекта от Рамковото споразумение между МИИ и Lockheed Martin Global Inc. относно Програма за индустриално сътрудничество F-16 Block 70.

Допълнително, "Хемус 2024" се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и МИИ, като основен организатор е фондация "Хемус - 95". Във форума участват 147 компании от 25 държави, като броят на изложителите бележи ръст от 60%.

Българската отбранителна индустрия - най-адаптирана за нуждите на Украйна според Порошенко

Българската отбранителна индустрия - най-адаптирана за нуждите на Украйна според Порошенко

От 2014 г. отбранително-промишленият комплекс на България помогнал много на страната му