Президентът декларира нужда от обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО.

"България е решена да укрепва собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилването на отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО".

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на изложението за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2024" в Пловдив. "Отбрана, антитероризъм и сигурност" е мотото на Международното изложение, което започва от днес и ще продължи до 8 юни в Международен панаир - Пловдив. Това е 16-ото издание на специализирания форум и най-силното от създаването му през 2006 г. В него участват близо 150 компании от 25 държави.

По думите му разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови предизвикателства. Като основни предизвикателства Румен Радев посочи липсата на достатъчен капацитет за произвеждане не необходимите количества въоръжение и боеприпаси, така и бързото нахлуване и сблъсъка на бойното поле на нови технологии и изкуствен интелект.

Радев е убеден, че справянето с тези предизвикателства и постигането на високо ниво на сигурност може да бъде постигнато само с обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО.

Румен Радев прогнозира ядрен армагедон и ескалация на войната в Украйна

Румен Радев прогнозира ядрен армагедон и ескалация на войната в Украйна

Участието на НАТО в тази война на всички нива е публична тайна, смята президентът