Две министерства, чиито служители според доклада на финансовия министър Симеон Дянков са с увеличени заплати, излязоха с опровержения. Първо това направи ведомството на Мирослав Найденов. Аграрният министър беше категоричен, че възнагражденията в МЗХ не са нараснали.

Toй дори се оплака, че заради невярната информация от сутринта са му звънели служители, които си търсели парите от увеличението на заплатите.

По-късно от МЗХ предоставиха подробна справка за възнагражденията във ведомството. През 2009 г. реално заетите държавни служители в министерството са били 383 щатни бройки със средна брутна заплата 1055.01 лв., в която са включени и допълнителните заплати на 69 служители, изпълняващи функции по управление на финансовата помощ от ЕС. Единствено служителите от дирекциите, които работят по европейските програми, получават допълнителна заплата към основната. За областните дирекции „Земеделие" - 1404 реално заети щатни бройки със средна брутна заплата 701.19 лв.

През 2010 г. реално заетите държавни служители в министерството (вече без служителите в областните дирекции) са били 399 със средна брутна заплата 1056.40 лв., в т. ч. и  допълнителните заплати на 66 служители, изпълняващи функции по управление на финансовата помощ от ЕС.

Служителят на земеделското министерство, който е трябвало да направи забележки по доклада, е подал оставка. Това е станало, след като Мирослав Найденов поиска от директора на дирекция „Човешки ресурси" обяснения как са изготвени данните за заплатите в министерството, предоставени на МС.

Реалното увеличение на средната брутна заплата на заетите държавни служители в министерството през 2010 г. спрямо 2009 г. е с 1 лев и 39 стотинки, което представлява приблизително 0.14 %.

Истински се надявам, че това е груба техническа грешка, изтъкна той. Данните за заплатите в МЗХ са подадени коректно от ведомството, но не са интерпретирани правилно във финансовото министерство. Заплатите на служителите на МЗХ в страната са едни от най-ниските в цялата администрация, подчерта Мирослав Найденов и изтъкна, че средната заплата във ведомството е 609 лв.

Найденов допълни, че е засегнат от изнесените неверни данни и поиска този, който е допуснал грешката, да понесе отговорност. Той каза още, че се надява грешката да не е допусната умишлено.

Малко по-късно през деня от Социалното министерство също опровергаха информацията, че заплатите там са увеличени. Въпреки това от подробната справка на МТСП става ясно, че реално 118 души все пак получават заплатите, които са посочени в доклада на вицепремиера - 1071 лв.

Действителната средна месечна брутна заплата за 2009 г. в Министерство на труда и социалната политика по бюджета е в размер на 849,70 лв. За 2010 г. тя е 843,42 лв., т. е. имаме намаление с 0,8%. спрямо 2009 г., изтъкват от ведомството на Тотю Младенов.

От там обясняват, че заедно с допълнителните възнаграждения, изплащани от Техническата помощ на ОП РЧР средна месечна брутна заплата за 2009 г. е 1031 лв., а за 2010 г. е 1071 лв. Така увеличението на заплатата, заедно с допълнителните възнаграждения за 2010 спрямо 2009 г. е с 3,88 %.

Това увеличение се дължи на факта че 118 служители получават две основни заплати - първата от бюджета и втората от Техническата помощ на ОП РЧР, съгласно действащото законодателство. Тези 118 бройки представляват около 37% от общия състав на МТСП. Вторите заплати не касаят всички служители в МТСП, а само работещите по усвояване на средствата по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", поясняват от министерството.