Финансовият и социалният министър се разминаха в мнението си относно минималната работна заплата през следващата година. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проектобюджета за следващата година.

Министър Симеон Дянков увери, цитиран от БиТиВи, че следващата година няма заложени пари за увеличение на минималното възнаграждение.

Припомняме, вчера Тотю Младенов каза, че догодина увеличението на минималната заплата трябва да бъде поне до 270 лева.

Дянков посочи още, че по данни от НОИ, ако работодателите изплащат 70% от болничните на работниците в първите три дни от болничния, се спестяват от пет до седем милиона лева месечно.

По думите на финансовия министър, въпреки че тази антикризисна мярка беше предвидена да важи до края на годината, от социалното министерство са преценили, че промяната е добра и затова е влязла в проектобюджета за 2011 година. Бизнесът обаче се обяви против удължаването й.

Работодателите са против и догодина да плащат първите три дни болнични, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Дянков съобщи още, че на заседанието на Министерския съвет утре Министерството на финансите ще внесе анализа за размера, обема и състоянието на клиничните пътеки в болничната помощ.