Стотина миньори се събраха на протест пред мина “Черно море”. Те настояват да им бъдат изплатени трудовите възнаграждения. Заплатите си миньорите не са получавали от февруари месец.

Собственикът се отказа от концесията в началото на април, като дори изненада и синдикатите с намерението да се затвори мината.

Има издадена заповед за ликвидация на дружеството, което доведе до съкращаване на 280 човека персонал.

До момента са изплатени по 210 лева на работниците в мината, като част от заплатите за февруари. Имало е обещание, че до 20 април ще бъде изплатена останалата част, но това не се е случило.

СМФ "Подкрепа" е изпратено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на енергетиката, министъра на труда и социалната политика, Народното събрание с искане за спешна намеса.

От снидикаттите предупредиха и че техническата безопасност в мината е критично. Вентилацията се поддържа само с един вентилатор, който е в лошо техническо състояние и може всеки момент да спре. Водоотливът се поддържа на границата и има вероятност да стане голям пробив на тръбопровода. Това представлява опасност за живота на хората.

И до момента няма яснота за съдбата на предприятието.