Проучва се възможността за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Да идея за нова мощност на площадката на АЕЦ-а ни събощи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той участва в конференцията на тема "Конкурентоспособност на българската икономика в условията на криза - последствия и перспективи".

Трайков посочи, че "възможността за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" се разглежда на принципа "да не се изключи нито една възможност" при енергийното осигуряване на страната.

"Това е стояло, така или иначе, като алтернатива, но тя не е била предпочетена", каза Трайков.

Припомняме, идеята за нов блок в АЕЦ-ца бе изложена и от председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски, след като стана ясно, че RWE се оттегля от проекта „Белене" и така осъществяването му може да се забави още.

На последно място в ЕС по конкурентоспособност е България, според представения доклад на Световния икономически форум.
Още...

В момента специалистите в министерството очакват резултатите от предпроектно проучване, които ще дадат осъвременена оценка на ситуацията и възможностите за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Резултатите трябва да са готови през декември.

Проучванията за изграждане на нов реактор на площадката в Козлодуй са за реактор с мощност 1000 мегавата.

Според коментара на министър Трайков процентът вероятност за строеж е „двуцифрен".

Трайков отбеляза, че за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има необходимата инфраструктура - тя се освобождава от извеждането от експлоатация на малките блокове - от първи до четвърти. 
"Вече изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде по-сложно", смята още Трайков.

В близките дни започва изборът на консултант, "който ще зададе рамката по проекта АЕЦ "Белене", посочи министърът.
Очаквам и се надявам да има интерес за участие в проекта и от страна на САЩ, каза министърът по повод на разговорите, водени от министър Желева в Америка в рамките на визитата й преди дни.

Според Трайков ще има инвеститорски интерес към проекта.

В отговор на въпрос дали е възможно да се строи и АЕЦ "Белене", и нова мощност в АЕЦ "Козлодуй," министър Трайков каза, че това би било икономически обосновано, ако има пазар за продукта.
В момента в региона има дефицит на електроенергия, но има и много конкуриращи се проекти, посочи министърът и допълни, че въпросът е кой ще направи своя проект най-ефективен.