Явно ГЕРБ продължават да мислят, че всичко знаят, както през последните четири години и смятат, че няма нужда да консултират своите идеи и програми с представители на синдикати, работодатели и социални партньори.

Така Пламен Орешарски коментира отсъствието на представителя на ГЕРБ - досегашният зам. финансов министър Владимир Горанов - на конференцията на КНСБ за представяне на меморандум за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България за периода 2013-2017 година.

Относно самия меморандум номинираният от БСП за евентуален бъдещ премиер посочи, че има предложения в него, които са напълно разумни и до голяма степен се припокриват с акценти от програмата на БСП.
Има и други, които подлежат на сериозна дискусия. Но и те са достойни, защото дискусията поражда истината, посочи той.

Ние дискутираме личния подоходен данък и също предвижваме по-висока ставка за най-високите и подкрепа за най-ниските доходи, допълни Орешарски.
Вероятно ще оповестим функционалната форма в близките дни, съобщи бившият финансов министър.

Орешарки коментира, че твърде оптимистично, както ние, така и други държави, са смятали, че пазарът може сам да регулира всичко.
Много страни вече са на кръстопът как да подходят, така че хем да има държавен контрол, хем да не се пречи на пазара, изтъкна той. По негово мнение по-важни от действията спрямо естествените монополи са тези, отнасящи се до изкуствените монополи.

300 000 фирми са фалирали по време на управлението на ГЕРБ, изтъкна още той.