Международният валутен фонд подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. от 5.2% до 5.5%. Това стана ясно от интервюто на шефа на МВФ Кристалина Георгиева за CNN.

Тя посочи, че ревизията е била подкрепена от наличието на ваксини, от продължаващата подкрепа за икономиките от страна на Централните банки и правителствата и вследствие на по-добрата степен на адаптация на икономиките към функциониране в условия на пандемия. Георгиева обаче предупреди, че прогнозата е свързана със сериозни рискове - "своеобразното състезание" между мутациите на вируса и ваксините, решителността на правителствата да продължават с подкрепата си, както и да използват кризата като възможност за преминаване към по-зелена и справедлива икономика, а също необходимостта да се задълбочи международното сътрудничество.

Шефът на МВФ подчерта, че пандемията е задълбочила и неравенствата, поради което трябва да се предприемат действия за обръщане на тенденцията. Георгиева и предупреди, че между 2020 г. и 2025 г. ще се загубят около 9 трилиона долара в световен мащаб, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни.

Кристалина Георгиева: Възстановяването от рецесията да започне още преди края на пандемията

Кристалина Георгиева: Възстановяването от рецесията да започне още преди края на пандемията

Спад от 4.9%...

Най-добрата стратегия е развитите страни да подпомогнат доставката на ваксини в развиващите се държави, като едновременно се осигури достатъчен ресурс за инвестиции в техните системи за здравеопазване, обясни тя и допълни, че МВФ заделя значителни средства и е подпомогнал 47 развиващи се страни, отпуснал е заеми и е осигурил облекчение на дълговото бреме на редица страни.

Георгиева обясни, че МВФ се опитва да убеди развитите страни да увеличат своя принос към световния механизъм "Ковакс" за общ и справедлив достъп до ваксини срещу коронавируса. По нейни думи това е в техен интерес и всички развити икономики, които са резервирали ваксини в пъти над тяхното население, ще могат да предприемат действия за преразпределяне на ваксините.

Тя изрази убеденост, че правителствата по света се справят по-добре сега в сравнение с Глобалната финансова криза. Те са предоставили 14 трилиона долара фискални мерки в подкрепа на икономиките си. Въпросът обаче бил дали се прави достатъчно за справяне с неравенствата.

Според нея правителствата трябва да реформират фискалните си политики, за да се постигне по-справедливо преразпределение на доходите и еднакъв достъп до възможности за всички.

Няма да има пълно възстановяване на световната икономика през 2021 г., предупреди Кристалина Георгиева

Няма да има пълно възстановяване на световната икономика през 2021 г., предупреди Кристалина Георгиева

Георгиева подчерта, че фондът вероятно ще понижи прогнозата си