Мярка Covid-19 за обезщетяване на земеделските производители е на път да се случи с подкрепата на всички в ЕС. Това стана ясно от брифинг на земеделския министър Десислава Танева.

В сегашния мандат е най-високото ниво на проверка на бенефициентите, както стана ясно от думите й. Политика на нейния екип е да са завишени проверките, за да няма измами. Танева иска помощ да получават бенефициентите, които заслужават. Затова и ръководството на Министерство на земеделието и храните е за обвързаната подкрепа, която не среща одобрение сред старите членки. А измамниците в бранша не срещали обществена подкрепа. Обвързаната подкрепа е важна за някои сектори в земеделието у нас, според министъра. Завишените проверки гарантират защитата на националния и европейския бюджет. Земеделският труд е изключително тежък труд, подчерта министърът.

Имаме политическата воля да се извършват най-висок процент проверки, закани се Десислава Танева, като тя е убедена, че в земеделието нямало само нарушители.

Директорът на ДФЗ Васил Грудев подчерта, че няма как да се прикрият проверки от ЕК. На над 4000 бенефициенти по мярката за плодове и зеленчуци не е отпусната финансова подкрепа, защото излъгали, че произвеждат плодове и зеленчуци. 90 от тях са дадени на компетентните органи. Земеделското ведомство е проверило площите и се е доказало, че там нищо не е засято, а некоректните бенефициенти декларирали продукция, за която искали и евро помощ.

Няма укритие данни от ЕК, обясни Грудев. Производители на картофи искали помощ с аргумент, че картофите им били изядени от червей, а на място се доказало, че картофи изобщо не са засети. Нарушителите нямат право да получават субсидии в следващите две години. Грудев смята, че така ще се изчистят истинските производители.