За 2023 година най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 13 527 млн. евро. Това сочат данни на Националният статистически институт (НСИ) за преки чуждестранни инвестиции в разходи за придобиване на дълготрайни материални активи за 2023 година.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към 31.12.2023 г. възлизат на 32 566 млн. евро по текущи цени, като след промишлеността се нарежда секторът на услугите с 7 793 млн. евро (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство).

В сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" са направени с 1.5% повече преки чуждестранни инвестиции в сравнение с предходната година, докато в сектор "Строителство" те намаляват с 0.1%.

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

Преките чуждестранни инвестиции от ЕС възлизат на 40 млрд. лв.

Разходи за придобиване на дълготрайни материални активи

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 33 586 млн. лв. по текущи цени.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са направени в сектора на индустрията (с изкл. на строителството) - 9 053 млн. лв., следван от сектора на услугите (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство) със 7 749 млн. лева.

В сектора на промишлеността се отчита нарастване в структурата на разходите за ДМА, като относителният им дял се увеличава с 1.0% в сравнение с 2022 г., и спад в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 2.1%.

През 2023 година е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства с 2.1% в сравнение с предходната година и достига 36.8%.

Нарастват и инвестициите за машини, производствено оборудване и апаратура с 0.3 процентни пункта, като формират съответно 28.4% от общия обем инвестиции в ДМА.

Същевременно се наблюдава спад на инвестициите при закупуването на земя и други разходи с по 1.2% и достигат съответно 7.1 и 14.0%, докато при транспортните средства няма промяна спрямо предходната година.

Отчитат 60% повече чуждестранни инвестиции

Отчитат 60% повече чуждестранни инвестиции

Министърът на икономиката Богдан Богданов иска повече собствено производство

Общи индекс на цените на производител

Общият индекс на цените на производител нараства с 2.2% през юли 2024 г. спрямо предходния месец и с 1.4% над нивото от същия месец на 2023 година. Това сочат данните на НСИ за индекса на цени на производител в промишлеността за юли месец 2024 година.

Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.1%, и в преработващата промишленост - с 0.4%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление - с 2.4%.

В преработващата промишленост по-високи цени са отчетени при: производството на мебели - с 3.3%, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 1.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с по 0.5%.

По-добър бизнес климат през август, но само в промишлеността

По-добър бизнес климат през август, но само в промишлеността

Общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5%

Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8.9%, и в преработващата промишленост - с 2.3%. Намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.1%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на мебели - с 11.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9.9%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.3%, и производството, некласифицирано другаде - с 4.4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

През юли спрямо юни индексът на цените на производител на вътрешния пазар се покачва с 3.5% и нараства с 0.9% в сравнение с юли 2023 година. Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.8%, и в преработващата промишленост - с 0.4%, докато в добивната промишленост намалява - с 0.8%.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.3%, производството на химични продукти, както и производството на лекарствени вещества и продукти - с по 0.8%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 1.6%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.2%.

Увеличение на цените е отчетено и в добивната промишленост - с 15.0%, и в преработващата промишленост - с 1.5%. Понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.1%.

Спрямо юли 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.1%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.0%. Намаление на цените е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.4%, и производството, некласифицирано другаде - с 3.7%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 0.2% през юли 2024 г. спрямо предходния месец и с 2.1% спрямо съответния месец на 2023 година.

Лек спад в строителството и промишлеността през юни отчита НСИ спрямо май 2024 г.

Лек спад в строителството и промишлеността през юни отчита НСИ спрямо май 2024 г.

На годишна база строителната продукция се увеличава с 2.9%, а промишлената намалява с 5.2%