България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на ЕС през 20-годишния период на своето участие в единния пазар. Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г. Делът на страната се е увеличил до 0.73%, като през 2006 г. е бил 0.34%.

Към 2022 г. преките чуждестранни инвестиции в България от страните от ЕС възлизат на 40 млрд. лв. Това са близо 75% от всички чужди капитали в страната.

Институт за пазарна икономика (ИПИ) днес публикува доклад, който разглежда участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Допълнително, фактическото индивидуално потребление на човек от българското населението, изразено в стандарти на покупателна способност, се е увеличило от 35% от средните нива за ЕС преди участието на страната в единния пазар до 69% през 2022 г.

България е с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС

България е с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС

Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на брутен вътрешен продукт

Участието на страните от ЦИЕ в единния пазар през последните две десетилетия е довело до по-дълбока интеграция в европейската икономика, сериозен ръст на търговията и по-висок дял на страните от ЦИЕ във вътрешнообщностната търговия, ръст на притока на чужди капитали към новите страни членки от големите икономики в ЕС, повишена мобилност на работната ръка и повече възможности за гражданите от страните в ЦИЕ. Това съобщават от ИПИ.

От института посочват още, че основните предизвикателства в навечерието на третото десетилетие от членството на страните от ЦИЕ в ЕС са свързани с неспокойната геополитическа ситуация и голямата неизвестност относно резултата от руската агресия в Украйна, политическата нестабилност в някои държави от ЦИЕ, корупцията и отстъплението от демокрацията в региона.

ЕС с нов план за интеграция на Западните Балкани

ЕС с нов план за интеграция на Западните Балкани

ЕС ще положи повече усилия за достигане до кандидатите за членство в региона