Над 29 500 преминавания на пътници регистрира Международно Пристанище Свищов за 2008 г. 

От тях 17 750 пътници са преминали през Пристанището чрез ежедневната корабна  линия между България и Румъния (от портовете Свищов и Зимнич), която стартира в средата на 2007 г.

За сравнение - през цялата 2006 г. броят на пасажерите, преминали през пътническия терминал на порта са били 5000 човека, а през 2007 г. (след стартирането на линията) - 17 000. 

От началото на 2008 г.  на  Международно пристанище Свищов са акостирали 70 международни пасажерски кораба с общо 7520 пътника. Чрез новата пътническа линия по дестинацията порт Свищов - порт Зимнич са преминали над 18 00 пътници. 

3 400 пътника са се възползвали от възможностите, които круизният кораб предлага - семинари и корпоративни събития на борда, круизи или семейни празници.

От 5 януари 2009 г. до края на месец януари временно пътническата линия между Свищов и Зимнич няма да работи поради задължителната ежегодна профилактика на кораба.

През изминалата 2008 г. за пръв път в България Международно пристанище Свищов въведе практиката на "отворени врати" за клиентите си в зоната на пристанището.

Това допринесе за бързото стартиране на контейнерният сервиз Констанца-Свищов-София и обратно, както и за развитието на контейнерното депо в зоната на порта.

По този начин вече се получават и изпращат контейнери от Близкия и Далечния изток до Порт Свищов, а също и за и от Централна Европа до България.

Пристанището разполага с най-голямата митническа складова и логистична база в Централна и Северна България. Новата организация ще позволи развитието й като дистрибуторска отправна точка за стоки, внасяни и изнасяни с евтиният воден  транспорт по река Дунав.