Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила през февруари 11 658 проверки на обекти за производство, търговия с храни и заведения за обществено хранене в страната. Те са осъществени в рамките планов контрол, по жалби и сигнали на граждани и във връзка с туристическия сезон.

Съставени са 103 акта за административни нарушения. Издадени са 591 предписания. Временно са затворени 13 обекта, съобщиха от БАБХ.

8153 кг храни са възбранени и насочени за унищожаване заради изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикет на български език, без документи за произход, неправилно съхранение, с несъответстващ резултат по микробиологичен показател ешерихия коли.

Откриха два незаконни склада за плодове и зеленчуци

Откриха два незаконни склада за плодове и зеленчуци

При проверката по зеленчуковите борси са инспектирани 54 обекта, съставени 4 акта и 37 протокола

Заради огнище на инфлуенца по птиците от края на януари е организирано проследяване на добитите месо и яйца. Възбранени и насочени за унищожаване са 3384 яйца.

От 23 януари до 24 февруари 2023 г. са извършени 724 засилени проверки срещу нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с импровизирани щандове и от превозни средства. При проверките са установени несъответствия, за които са издадени 15 акта за търговия с пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители. 5 предписания са издадени заради неправилно етикетиране (липса на срок на годност, място на произход, номер на пчелина) и липса на документи за произход. Унищожени са 116,8 кг пчелен мед без етикетировка, без документи за произход, както и без регистрация по Наредба 26/14.10.2010 г.

Над половин тон продукти за унищожаване след 2200 проверки на БАБХ за седмица

Над половин тон продукти за унищожаване след 2200 проверки на БАБХ за седмица

Установени са храни с изтекъл срок на годност, неправилни етикети и лоша хигиена