2 200 проверки са извършили инспекторите от отделите "Контрол на храните" към областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна през периода от 6 до 10 март 2023 година.

За констатирани нарушения при проверките са издадени 22 акта и 122 предписания по съгласно Закона за храните. Възбранени и насочени за унищожаване са 308 кг храни без етикети, без документи за произход, унищожени са 235 кг храни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

За седмицата са осъществени 1 633 инспекции по планов контрол в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене, както и 74 - по сигнали и жалби - 74 броя. Извършени са и 211 тематични проверки, 203 инспекции по регистрации по Закона за храните и 79 - в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни.

БАБХ установи 368 кг храна с изтекъл срок на годност

БАБХ установи 368 кг храна с изтекъл срок на годност

Агенцията е извършила 1893 проверки в рамките на изминалата седмица

Сред установените нарушения са: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка, без документи за произход, неправилно етикетиране; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; липса на представени обективни доказателства за обезвреждане на странични животински продукти и др.

Проверките продължават.

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

650 нелоялни практики са открити при проверките на институциите