Проблемът е от цената на едро до цената на дребно. Надценките в магазините са между от 60-70 до 130-140%. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред БиТиВи.

Той обясни, че предизвикателствата пред него и пред служебния кабинет, който днес ще предаде властта на ротационния кабинет, са били през зимата заради опасенията, че няма да има газ и че инфлацията ще се вдигне още повече. Тези проблеми са забравени 7-8 месеца по-късно, оптимистичен е Стоянов. Той очаква инфлацията през май да е около 9%.

Въпреки спада в инфлацията, Стоянов посочи, че само две търговски вериги са пуснали цените си в сайта на служебната власт - Foodprice.bg. В последния си ден като служебен министър Стоянов призова депутатите да приемат Закон за надценка на храните. КЗП са направили около 1 500 проверки, като сега вече около 20-25% са нарушенията.

Цените на млечните продукти също спадат. Цената на киселото мляко вече е с 6-10% надолу.

Цените на дребно спряха да растат, тези на едро - падат, уверява Никола Стоянов

Цените на дребно спряха да растат, тези на едро - падат, уверява Никола Стоянов

Правителственият сайт за цените на хранителните продукти ще постигне успех

Относно глобите на "Лукойл", Стоянов посочи, че глобите все още се обжалват и не знае дали средствата от глобите са внесени в държавната хазна.

За равносметката на оръжейната индустрия, Никола Стоянов изтъкна, че няма още окончателните числа за първите пет месеца за резултатите на отбранителната индустрия. Секторът върви добре, предприятията са натоварени, хората работят и получават високи заплати, обясни министърът.

Никола Стоянов заяви, че няма как президентът да разпорежда да се спре помощта за Украйна, а това зависи от Народното събрание.

Той се надява новият министър на икономиката и индустрията да продължи линията на комуникация с чуждестранните инвеститори.