Цените на едро падат, а цените на дребно спряха да растат. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от БТА.

Той посочи, че в момента се виждат много промоции, но не е това, което правителството търси като резултат. По думите му те са временни, а служебния кабинет търси трайно намаление на цените.

Според Стоянов прозрачността, която гарантира сайтът, показвайки всички процеси как се развиват, отделно законодателните инициативи, които се предприемат и контролът, който компетентните органи осъществяват ще имат резултат. Работим с търговските вериги, те разбират проблема, по-скоро няма някаква съпротива, и в крайна сметка целта ни е да гарантираме на българските граждани справедливи цени, добави той.

По отношение на състоянието на икономиката министъра заяви, че е нормално хората да имат чувството, че нещо не е наред. В крайна сметка ние трябва да гледаме числата. Числата са отличен ръст за миналата година. Хубавото е, че той е устойчив на базата на огромен ръст на износа - близо 40 процента, във времена, в които пазарът в Западна Европа като цяло спада. Очевидно е, че българските компании печелят нови пазари, нови пазарни ниши - ръстът расте с над 38 процента, подчерта той.

Министър Стоянов уточни, че това продължава и в първите месеци на годината. Според него българските компании са показали, че са много гъвкави, на фона на глобалното ниво, където нещата не стоят добре.

Прогнозите на Световната банка са такива, защото глобалната перспектива пред пазарите не е добра. Българската икономика стои добре. Основният проблем пред нея е липсата на достатъчно кадри. Посланията на работодателите са, че буквално липсват хора за всичко. Краткосрочната мярка е внос на работна ръка. Нужно е подобряване на образованието в България. Работим да направим голям национален проект за дуално обучение - има интерес за това и трябва да дадем перспектива на децата в България, каза още той.

17 продукта в евтината кошница слагат Стоянов и Гечев

17 продукта в евтината кошница слагат Стоянов и Гечев

Четири институции ще следят търговските вериги