Националният сайт - Foodprice.bg, който ще бори спекулата с цените на храните, бе представен на пресконференция в Министерски съвет. Той бе анонсиран от служебния премиер Гълъб Донев в началото на февруари.

По време на представяне на сайта от министъра на икономиката Никола Стоянов в 14 часа сайтът още не функционираше, но Стоянов увери, че около 15.30 всеки гражданин ще може да влезе в него.

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Държавата установила 20-30% разлика между цена на производител и продажната

Платформата няма да е рекламна брошура, няма да представя промоциите в конкретните обекти, а ще следи тенденциите в цените във времеви план, ще прави съпоставка на ценовите нива по области, както и сравнение с цените в чужбина.

В нея има визуализация за около 30 базисни стоки, които ще бъдат достъпни за съпоставка в сайта. Сред тях са олио, ориз, захар, яйца. Те могат да се сравнят с цените в Европа.

С ангажимента да се събират данни за цените са натоварени търговските ни аташета в 7 държави от ЕС. Ще се сравняват цените в Берлин, Виена, Париж, Атина, Букурещ, Прага и Загреб.

Ще може и да се проследява каква е цената на основната суровина - например за колко купуват млякото мандрите, продаващи сирене и кашкавал, брашното, от което се прави хляба.

Основната цел на държавата е да се създаде ясно законодателство, касаещо търговията с храни.

"Работим за създаването на централен регистър за търговията с храни. Това значи да е ясно колко струва всяка храна на едро и дребно. За целта използваме добрите примери от Европа", заяви министърът на земеделието Явор Гечев.

В системата ще подават информация само едрите търговци - фирмите, направили над 30 милиона лева оборот за миналата година, което изключва малките магазини.

"Сайтът показва тенденции във времето при цените и на едро, и на дребно", изтъкна икономическият министър Никола Стоянов.

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

650 нелоялни практики са открити при проверките на институциите

Друга опция, която ще предлага сайтът - създадена бърза връзка, през която всеки гражданин може да подаде сигнал за нередност в някоя от веригите. В рамките на проекта се предвижда да се издава своеобразен стикер-етикет на търговците, които продават конкретен продукт на най-ниска цена.

Участието на търговците за подаване на информация остава изцяло доброволно.

Сайтът е струвал 30 000 лева на държавата, уточни на въпрос на News.bg министър Никола Стоянов. Той подчерта, че нито една мярка не би могла да доведе до траен спад на цените, за целта е нужен пакет от действия, които да предприеме държавата. На първо място законови промени. "Ако успеем в това начинание, очакваме и спад на инфлацията, защото много голяма част от тези продукти поддържат настоящите й нива в България", каза той.