Не трябва да разсипваме цялата икономика. Трябва да се търси баланс между ограничителните мерки и оцеляването - физическо и икономическо. Това заяви пред БНР председателят на Съюз на земеделските кооперации Явор Гечев.

Въпреки че от организацията са предложили законови промени заради извънредното положение, те така и не са се случили. Според Гечев това най-вероятно било, защото всички разчитали кризата да свърши бързо.

Той бе категоричен, че държавата не може да спре да работи. "Какво правим утре, ако във ферма с 1000 животни се появи положителна проба за заразен и кой ще гледа животните, ако се наложи карантина?", запита Гечев.

Земеделци зоват да не превръщаме борбата с коронавируса в игра на глада

Земеделци зоват да не превръщаме борбата с коронавируса в игра на глада

Искат да работят при "специфичен режим на карантина"

Той прогнозира, че ако кризата продължи още 15-20 дни, някои сектори ще бъдат изправени пред сериозни проблеми. При плодовете и зеленчуците според него пазарът се е сринал, защото няма кой да ги купува от големите търговски вериги, до които кооператорите нямат достъп.

Хубаво е в ситуация на криза като днешната държавата да узрее и да мисли за собственото земеделие като за източник на хранителна сигурност, заяви Гечев.

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Танева призовава за национално отговорно мислене

Сдружението обединява над 55 000 кооператори. Председателят му открои проблема с гласуването и предаването на финансовите отчети на отделните дружества до юни, защото сегашното законодателство изисква присъствен ред.

Неуредици в антикризисното законодателство ни поставят в ролята на нарушители, подчерта той и добави, че от това ще последват санкции, глоби и ограничения на услуги от страна на държавните институции спрямо неизрядните кооператори.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията