С до 20% при най-лошия сценарий ще се повиши цената на природния газ, след като "Газпром" прекрати доставките за страната ни. Тези изчисления на кабинета представи на пресконференция в БТА съвместно с премиера Кирил Петков вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"Най-скъпата цена на газ, която до момента ние сме видели, като купуваме индивидуално втечнен газ, е 20%. Това е максимумът", уточни на въпрос на News.bg Василев. 

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките

И още - вицепремиерът е оптимистично настроен относно динамиката в ценовите нива на синьо гориво в бъдеще.

"На изнудване няма да се поддадем. Има и алтернативни доставки. Тези алтернативни доставки, в момента, в който възобновим азерския газ (от 1 юли, когато трябва да е готова гръцката връзка - бел.ред.), ще ни поставят в ситуация, в която газа ще е на същите нива или малко по-скъп."

Загатна още и че страната ни няма да подновява договора си с "Газпром", който изтича в края на годината. "Договорът така или иначе изтича на 31 декември. При такъв доставчик, на който не може да се разчита, не виждам причина той да бъде подновен."

Прозаичен бил и отговорът на въпроса защо Русия спира доставките само на Полша и България, въпрос, зададен и от президента Радев по-рано в сряда - защото на нас най-рано ни дошъл редът за плащанията, като това щяло да последва и в останалите страни от ЕС, сложени в списъка с "враждебни държави. "Ще видите другата седмица", лаконичен бе Василев.

България влезе в списък с неприятелски към Москва страни

България влезе в списък с неприятелски към Москва страни

Това засяга сделките и плащанията към тези страни

Държавата започнала подготовката за подобен сценарий още през февруари. "Това което ние направихме - резервирахме капацитети на терминалите на втечнен газ, така че, ако спре газът, да можем да реагираме в рамките на 24 часа", представи действията на кабинета вицепремиерът. И попита - защо това не било направено от предишни правителства, които уж били диверсифицирали България на 100%.

"Всеки път, когато едностранно се сменя договорът, това е една държавна политика, която ще ни доведе много бързо до обедняване. Няма да го направим", категоричен също бе министър-председателят Петков.

"Цената, на която купуваме азерски газ, в момента е 4,5 пъти по-евтина от пазарната. Така че когато тези количества дойдат, общият микс може да не се промени", добави той.

"За съжаление в близкото и по-далечно минало в България, Русия е третирала България като пета колония. В България има много икономически, политически кръгове, които пряко защитават нейните интереси. ПП е партия, която ще защитава само българските интереси", подчерта премиерът.

Обърна се и с критика към предишната власт - кабинетът "Борисов" 3, който според него също бил обслужвал руските интереси чрез 3-те милиарда дадени за "Турски поток" и залагането на изграждане на газови централи в Плана за възстановяване и устойчивост.