Няма да има увеличение на цените на Горнооряховския суджук, независимо че стана защитено географско наименование и ще може да се произвежда единствено в едноименния регион.
Това заяви председателят на сдружението Раховец 2007 Стефан Марков в земеделското министерство, където официално бе представена марката, информира money.bg.
Припомняме, през 2008 година сдружението подаде заявление марката да бъде регистрирана и да получи защитено географско наименование.
Трябва да имаме самочувствието на нация, която дава хубави неща. Започваме с „Горнооряховския суджук". Имаме намерението да защитим и гроздовата ракия, заяви на представянето на „Горнооряховския суджук" министър Найденов.
Очаква се да бъдат направени процедури за получаване на защитено географско наименование и за Панагюрската луканка, филето „Елена", ролето „Трапезица", врата „Тракия", пастърмата.
Министър Найденов разказа за куриозен случай, при който кипърска фирма е имала възражение срещу наименованието, тъй като тя е продавала локум „Горнооряховски суджук".
На пресконференцията стана ясно, че италианска одиторска фирма ще следи за съответствие със стандартите на производството на суджука, а Българската агенция по безопасност на храните ще следи в магазините да не се предлагат фалшиви аналози. От 11 януари български фирми, които не са на територията на Горна Оряховица, вече няма да имат право да произвеждат Горнооряховския суджук, предупредиха от земеделското министерство.
Чорлав
на 28.12.2011 в 13:44:05 #5Нали тая отрепка вкара "онова" 25 годишно ирландско месо в българия, явно за суджуци го е готвил.
BG Vet
на 27.12.2011 в 21:21:25 #4Какво си защитил бе, Нерез тъп ? 80 % от свинското и 90 % от говеждото, които се конусмират у нас (включително и във въпросния суджук) са вносни. Скоро под вещото ви ръководство скоро няма да останат животни в България !
Юлиан-3
на 27.12.2011 в 19:07:49 #3тоя кво работи?.....

Матю
на 27.12.2011 в 16:35:39 #2Да не забравя и яйца по панагюрски.
Матю
на 27.12.2011 в 16:34:59 #1А ямболските милинки? А хляб Добруджа? А македонска наденица? А софийска баница? А русенско варено? А казанлъшки понички? А чирпански кюфтенца? А бански старец? А габровски геврек? А?