Енергийният експерт и шеф на „Риск инженеринг” Богомил Манчев не е изненадан от решението на Арбитражния съд по отношение на проекта „Белене”. По думите му в предаването „Лице в лице” сумата е относително очаквана и предвидима.

„Единствената претенция, която не може да бъде пренебрегната, е когато някой ти произведе нещо и ти не го платиш”, каза той и допълни, че обезщетението е приблизително на цената на оборудването, като явно арбитражът е обединил исковете. Крайната сума, която се получава, е 600 и няколко милиона заедно с платения аванс, сметна Манчев, но не пожела да влиза по-голяма конкретика, тъй като не разполага с документи.

На въпрос как ще бъде платена тази сума, Манчев изрази съгласие с изказването на шефа на регулатора Иван Иванов, че тези пари не могат да бъдат начислени към цената на електроенергията, тъй като тя се определя от пазарни условия.

НЕК, а не българите, ще плати парите за Белене, уверяват от КЕВР

НЕК, а не българите, ще плати парите за Белене, уверяват от КЕВР

НЕК трябва да плаща от своята печалба, а не чрез цената на тока

Според Богомил Манчев обаче решението за плащането не може да се вземе без участието на изпълнителната власт, респективно Министерски съвет. Той обаче смята, че Националната електрическа компания (НЕК) няма и не може да има тези пари.

На въпрос защо НЕК да не може да се справи, след като бе обявено, че компанията е излязла от трупането на дефицит, Манчев се усмихна и заяви категорично, че НЕК не е на пачалба.
Освен това, според него, НЕК не може да вземе заем, това би могло да бъде сторено от БЕХ и то ако Брюксел разреши държавна помощ.

За да се покрият дефицитите в енергетиката, генерирани от ВЕИ централите и „американските” тецове, цената на тока за бита трябва да се вдигне, обясни още Богомил Манчев.
Той подчерта, че тарифата за средно и високо напрежение не трябва да се пипа, защото едно повишение би ударило производството, а то има за цел да произвежда достъпни за хората неща. Едно повишение би убило бизнеса.

Манчев предупреди, че цената на електроенергията, която дълго време е потискана, рано или късно трябва да бъде увеличена, и то, за съжаление, само за гражданите. По думите му само в Сърбия електроенергията е по-евтина и дори в една Македония и Румъния цената е в значително по-висока.

У нас обаче коефициентът на оскъпяване (за достъп, пренос и задължение към обществото) е 2,5, докато в другите държави той е 5-6-7, т.е. 300 евро на мегаватчас, а не българското 85.

Богомил Манчев подчерта, че не трябва да се гони цена като в Западна Европа, но и не може още дълго време тази цена да се потиска. Той подчерта, че предлага коефициентът у нас да стане 3.
Освен това социалните служби задължително трябва много добре да преценят мерките за подпомагане на енергийно бедните.