Гражданите да имат повече информация за формирането и размера на пенсиите, за събраните вече от тях пари, за възможностите за пенсиониране. Сега те нямат такава, много от тях не виждат смисъл да се осигуряват. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат такава информация, настоя той.

Пи думите му, в момента истинска справедливост при изплащането на пенсиите няма - полученото да е според осигурителния принос на всеки човек. 

Има ли малък принос - пенсията е малка, има ли голям принос - пенсията е голяма. Това е справедливост., припомни Нейков.

Как, като 50% получават еднаква пенсия, да стимулираме хората да се осигуряват? Който и да дойде да управлява след април, трябва да знае да не си играе с пенсионната система.

Припомняме, че в края на миналата година, правителството одобри правилата за изплащане на втора пенсия.

Правителството одобри правилата за изплащане на втора пенсия

Правителството одобри правилата за изплащане на втора пенсия

Промените засягат 17 000 жени, които се пенсионират септември 2021 г.

Промените засягат 17 000 жени, на които предстои пенсиониране през септември 2021 година и още около 200 000 души в следващите години.

Чрез промените в Кодекса за социално осигуряване се регламентират основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове.

Изрично е предвидено, че гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт осигурителни вноски за съответното осигурено лице.

Иван Нейков: Стоп с политическите крошета върху пенсионната система

Иван Нейков: Стоп с политическите крошета върху пенсионната система

Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност

Предвижда се лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.