От 16 август влиза в сила национален стандарт за отговорно управление на горите, съобщиха от българския офис на Фонд за дивата природа. Това означава, че всички горски територии, които кандидатстват за сертификат, ще бъдат оценявани от сертифициращите фирми.
За да запазят своя сертификат, всички сертифицирани горски стопанства трябва да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт до една година.

Стандартът е одобрен от отдела за стандарти и политики към международната организация FSC (Forest Stewardship Council).

България се нарежда сред първите държави в Европа (с Франция и Португалия), довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация, в съответствие с най-новите изисквания на FSC, обясниха от организацията. Българският стандарт е разработен от национална работна група, координирана от WWF, с участието на представители на различни министерства, институции и организации.

Според изискванията на FSC националният стандарт влиза в сила три месеца след официалното му публикуване на сайта на организацията, т.е. на 16 август.

FSC сертификацията се прилага в България от 2005 г. и WWF активно подпомага този процес. На глобално ниво това е един от най-ефективните инструменти за добро управление на горите. FSC сертификацията отчита интересите както на природата, така и на бизнеса и на местните общности и работещите в горите.

Разработването на националния FSC стандарт за България е инициирано от WWF-България през август 2014 г. Съгласно процедурата на FSC за изготвяне на национални стандарти е формирана работна група, която е работила по текста на документа в периода август 2014 - октомври 2016 г.

"Принципите и критериите на FSC осигуряват международно призната норма за отговорно управление на горите. Нуждата от адаптиране на регионално и национално ниво се налага от разнообразните законови, социални и географски различия, в чиито условия растат горите в различните части на света. По тази причина към принципите и критериите се разработват индикатори, адаптирани на национално ниво. Те отразяват местните специфики и задават конкретиката в изискванията за отговорно управление на горите в съответната държава" - разясни процеса Нели Дончева, ръководител програма "Гори" във WWF-България.

Стандартът е задължителен за прилагане от всички горски стопанства, които искат да се сертифицират по системата FSC в България и се отнася до всички типове гори, включително малки горскостопански единици и горскостопански единици с ниска интензивност на ползването.