След седмица ще бъде представена за обсъждане и нова фактура за парно.

Това съобщи министър Петър Димитров по време на парламентарния контрол:

Фактурата ще бъде публикувана в близките дни в интернет, за да може хората да я видят и я да обсъдят дали е ясна или не, посочи Димитров.

"Съгласен съм, че това, което се прави е до такава степен завоалирано, че хората не могат да разберат и в тази посока се работи, но големият проблем беше и си остава - как това общо потребление да го индивидуализираме и как да се плаща", коментира министърът.

В момента в София само 43 блока са със спряно подаване на топла вода и изключен достъп до парно. Това съобщи още министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Петър Димитров отново припомни, че всеки гражданин трябва да носи своята отговорност за плащане на сметките си за парно, както и общата отговорност на съжителстващите в един блок - т.нар. етажна собственост.

Той подчерта, че министерството подготвя проект за електронно дистанционно отчитане на топлоенергията, с който всеки потребител ще заплаща толкова, колкото е изразходи.
Резултатите от този нов правителствен проект ще бъдат приложени следващата година и ако даде резултат, той ще бъде приложен и в други топлофикации