Проектите за Български стандарти за производство на „българско кисело мляко", „българско бяло сирене" и „кашкавал" са внесени от Националната ветеринарномедицинска служба в Българския институт за стандартизация.
Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер.
С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.
Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти.
Предстои да бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.
Според внесените от НВМС проекти за Български стандарти „българско бяло сирене" и „кашкавал" се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода.
В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко, и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.
„Българското кисело мляко" се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. „Българското кисело мляко" трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.
При производството на продуктите ще се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали.
Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт.
Периодично готовият продукт ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието с изискванията на стандарта.
ss_gestapo
на 19.02.2009 в 23:03:33 #12ЕС разбива всякаква дребна промишленост и я докарва до фалит. Пичка му материна на съюза!
RICHARD LONG
на 19.02.2009 в 20:49:06 #11Хахаха няма статия в която да не се напише някоя глупост! Грелин е хормона който, обратно на това което сте написали, кара хората да са гладни и понижава нивото на метаболизма. Хормона който регулира теглото се казва ЛЕПТИН, вземете се пообразовайте малко, мили "журналисти"
Varimathras
на 19.02.2009 в 18:39:31 #10български колбас = кожа, косми, нокти, кости, брашно, оцветители, хартия - да ви е сладко "млечни" продукти, "натурални" сокове... са мааалко по-ЗЛЕ от години не см хапвал БГ кашкавал или сирене - по добре да дам двойно пари за немски и да ям такива неща по-рядко
TТ
на 19.02.2009 в 17:41:52 #9Земеделският министър: В евтиното сирене няма мляко, кренвиршите са без месо http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1270454 "Новинар": Ядем смъртоносен маргарин http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1274451 Кърлев: Ядем кебапчета с кости от свински глави и с набухватели http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1275128
Meteora
на 19.02.2009 в 16:29:07 #8Ей, и мляко ли слагат...
R_umen_
на 19.02.2009 в 16:27:23 #7Качествените ни хранителни продукти се изнасят навън, тук ни пробутват ментетата... Веднъж печелят износителите, после печелят вносителите, след това печелят производителите и търговците на лекарства, накрая печелят погребалните агенти... Така всички в този кръг печелят, губещите отново са данъкоплатците ! и ТОВА АКО Е ОТКРИТИЕ НА ТОПЛАТА НИ ВОДА ЗА Т. НАР. НИ ПОЛИТИЦИ...
R_umen_
на 19.02.2009 в 16:22:26 #6Всичко това, записано на хартия, изглежда много добре ! Но като се има предвид кого и как 'осъждат' в тази държава, всичко звучи само в сферата на фантазиите...
AHAPX
на 19.02.2009 в 16:15:49 #5Именно, без контрол си е се тая къф стандарт! Баси, тия за малоумни ли ни имат?
cap
на 19.02.2009 в 15:48:01 #4Тигра, не е задължителен, защото само тези, които се напрегнат и покрият стандарта, ще имат правото да поставят логото. Другите ще си произвеждат млекоподобните продукти, като купувачът ще решава от кои да си купи. Но в българските условия: 1. всеки ще си слага логото. Ще покрие показно стандарта, а после ще си ядем същото 2. това е, както се каза и по-долу, поради липсата на контрол, или по-точно поради лекотата на неговото избягване. 3. цените на продуктите с лого ще са поне двойни, макар че за качеството виж т. 1.
Tigra
на 19.02.2009 в 15:20:59 #3Как така доброволен характер бе Всички български стоки трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да спечелят сертификата за БЪЛГАРСКО качество по БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ Какви са тези вратички,които оставяте - пак да се провират през тях фирмите на "нашите" хора, за сметка на здравето на нашите деца
Минувач
на 19.02.2009 в 15:14:25 #2Изискванията са стандартни за БДС. По-важното е какъв ще бъде входящия контрол за млякото и изходящия за продукцията. Проверяващите са ограничени от липсата на специализирани лаборатории за трудните и скъпи анализи. Ще продължават да вземат по една пита кашкавал и да дават протоколи, че продукцията "Отговаря".
Joda
на 19.02.2009 в 15:10:01 #1То в България и затвора е с доброволен характер...