Проектите за Български стандарти за производство на „българско кисело мляко", „българско бяло сирене" и „кашкавал" са внесени от Националната ветеринарномедицинска служба в Българския институт за стандартизация.

Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер.
С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.

Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти.

Предстои да бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

Според внесените от НВМС проекти за Български стандарти „българско бяло сирене" и „кашкавал" се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода.

В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко, и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.

Българското кисело мляко" се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. „Българското кисело мляко" трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

При производството на продуктите ще се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали.

Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт.

Периодично готовият продукт ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието с изискванията на стандарта.