За рекордно кратък срок е приключило изграждането на новия пътнически терминал на летище Пловдив.

Той беше открит от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, министър-председателят Сергей Станишев и изпълнителният директор на Летище Пловдив Андрея Андреев. Терминалът е изграден за шест месеца.

Новата сграда е високотехнологична, със застроена площ от 5 000 кв. м и разгъната застроена площ от 8 000 кв. м, позволяващ обслужването на 1 000 пътника/час пик.

В проекта на пътническия терминал са предвидени площи за обслужване на пътници от зона „Шенген". Разширен е съществуващият перон, изграден е нов обществен паркинг, направена е нова водоснабдителна и канализационна система.

Летището в Пловдив е обявено като резервно на Летище София.

То приема трафика на софийското, когато там има условия на намалена видимост или други форсмажорни обстоятелства. В зимния сезон летището обслужва ежедневни чартърни туристически полети за българските ски-курорти в Банско, Пампорово и Боровец и в непосредствена близост до спа-комплексите във Велинград, Хисаря, Баня (община Карлово), Нареченски бани.

С пускането в експлоатация на новия терминал от 1 август 2009 г. развитието на туризма в областта ще стане още по-интензивно, коментира при откриването транспортният министър.

Сериозно положително влияние върху регионалната икономика ще окаже и изграждането на карго терминал, за което вече има проявен сериозен инвеститорски интерес, допълни Мутафчиев.