Новорегистрираните правни единици* в страната през четвъртото тримесечие 2023 г. са 10 633, а обявените в несъстоятелност - 977. Това сочат данните на Националния статистически институт.

В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните намалява с 2.4%, а този на банкрутиралите - с 14.9%.

В сравнение с третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици са се увеличили с 8.2%, а обявилите несъстоятелност - със 17.8%.

От всички новорегистрирани фирми през четвъртото тримесечие на 2023 г., най-много са в сектор G "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 88.4%. При обявените в несъстоятелност отново най-голям брой попадат в сектор G "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 76.7%.

Снимка 649525

Източник: НСИ

*Правна единица е юридическо лице на публичното или частното право. Това юридическо лице може да бъде:

  • Юридическо лице, чието съществуване е признато от законa независимо от лицата или институциите, които го притежават или са членове;
  • Физическо лице, което като независимо лице упражнява стопанска дейност. За да съществува, трябва да е регистрирано по закон пред компетентните административни органи (Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).
88.1% от новорегистрираните и 77.1% от фалиралите фирми ремонтират коли

88.1% от новорегистрираните и 77.1% от фалиралите фирми ремонтират коли

НСИ публикува статистика на юридически лица