Режим на тока няма и няма и да има. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг във ведомството. Петкова изтъкна, че поводът за коментара й е информацията, че от БСП подготвят организация на протести срещу евентуален режим на тока и изтъкна, че "подобни манипулации" са опасни.

Спряхме износа на ток

Спряхме износа на ток

Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система

По думите й от БСП търсят поле за изява, но това не бива да бъде за сметка на сигурността и спокойствието на българските граждани. Към момента няма населени места без електрозахранване, каза Петкова.

Енергийният министър в оставка призова, ако хората имат въпроси, да се информират от сайта на Електроенергийния системен регулатор, където могат да открият информация за товара и потреблението. Според нея, БСП показват политическа немощ. "Може би ни завидяха, че се справяме със ситуацията", допусна Петкова.

Студът докара пик в потреблението на ток и парно

Студът докара пик в потреблението на ток и парно

През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия

Тя отново подчерта, че през последните 3 дни е отбелязано рекордно потребление, каквото не е имало през последните 20 години. Товарът в момента е паднал до нормални нива - 6231 мегавата.

Производството на електроенергия било нормално. АЕЦ "Козлодуй", както и ЕРП-тата работят на пълна мощност. Тя изтъкна,че имало проблем със студения резерв, но той вече се преодолява. С повишаване на температурите потреблението спадало, подаването на въглища към централите в Маришкия басейн е нормално.

По думите й шест енергийни предприятия осигуряват студения резерв. Проблеми имало в ТЕЦ "Бобов дол" заради замръзнали въглища. Проблеми са възникнали също и в ТЕЦ Русе, в ТЕЦ-3 имало пробив в котела, проблемът обаче е отстранен.

Около 220 мегавата средночасово се отклоняват от борсата. По думите й 56,4% е общият обем на язовирите към момента, а 66% е бил през м.г.

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

Той е извършител, а Прокопиев подбудител, според обвинението

По повод обвиненията на прокуратурата за продажба на акции в ЕВН Петкова изтъкна, че не е човекът, който трябва да коментира действията на прокуратурата. Според нея в Министерството на енергетиката няма информация за подобна сделка. Енергийният министър изтъкна, че сделката е извършена през Агенцията за приватизация и под контрола на Комисията за финансов надзор (КФН).