Обжалването на процедурата за обществената поръчка за електронните винетки няма да попречи на въвеждането на новата система за таксуване. Това заяви в студиото на „Денят започва” по БНТ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Заради обжалваната процедура е спряна обществената поръчка за електронни винетки.

Лазаров заподозря обслужване на нечии интереси в искането за удължаване на срока за подаване на документи за участие в обществената поръчка.

Процедурата се обжалвала от неизвестна за Пътната агенция фирма – Мархинженеринг. По думите на Лазар Лазаров от системата за данни било видно, че фирмата не се занимава и изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик не е основната й дейност.

Той коментира, че с пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси и то най-вече на тези, които досега са пътували почти безплатно по българските пътища – особено при преминаването на един граничен пункт от единия до другия край на България.

Лазар Лазаров отбеляза, че никъде в Европа няма толкова ниска цена на преминаване – 10 евро за товарните автомобили. В Гърция, например, това била цената за преминаване на лек автомобил, а имало и европейски държави, където таксата е десетократно по-висока.

Шефът на АПИ изтъкна като предимство на електронната винетка това, че тя ще важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок. Винетката ще се купува по няколко начина - в интернет, в пункт, както и досега и по банков път.

Контролът също щял да бъде извършван по няколко начина - със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик. Това означавало като мине автомобилът да се провери дали има закупена винетка.