Ваксината за "син език" не достига за всички животни, алармират животновъди, от Българската агенция по храните обаче отричат ваксините да не са достатъчно.

За притесненията на животновъдите, алармира БНР. Според тях има недостиг на ваксина, заради което е издадена заповед да се ваксинират само животните, които са преболедували.

Заместник-председателят на Ветеринарния съюз д-р Петър Дойчев потвърди за проблема със спрялата ваксинация. От съюза са подали сигнал до Агенцията по храните още на 2-и април. "В момента ваксинацията е спряла, поради липса на доставка на ваксина", заяви Дойчев, цитиран от БНР.  Когато се достави ваксината, ветеринарните лекари ще продължат ваксинацията.

Заради този и други проблеми животновъдите искат спешна среща с премиера Борисов.

От БАБХ разпратиха опровержение на съобщенията за липса на ваксини, в което те се определят като спекулации

Агенцията по храните съобщава, че има още налични дози от първоначалната доставка в размер на 1 225 000 дози.

До този момент на територията на цялата страна са ваксинирани общо 1 087 979 броя овце срещу болестта "син език".

Не се наблюдават промени в здравния статус на ваксинираните дребни животни. Те понасят много добре приложената ваксина. Ваксинацията протича по план, посочват още от агенцията.

От първоначално доставените 1 225 000 дози са раздадени дози на всички регистрираните ветеринарни лекари, както и  в отделните ОДБХ. Всекидневно се следи броя на ваксинираните животни и броя на наличните дози.

При евентуално изчерпване на дозите в дадена област, Българската агенция по безопасност на храните предприема своевременни и незабавни мерки, за да продължи ваксинирането срещу болестта "син език".