Намаляването на цената на газа е сред Топ 3 на приоритетите за българската икономика. Това заяви в студиото на БиТиВи икономическият министър Трайчо Трайков.

По думите му България в момента купува газ, който влиза в страната ни на 339 долара, което е по-висока цена, сравнено с други страни в Европа.

Според Трайков основният проблем е в посредниците или по - точно в цената, с която се оскъпява от тях горивото.

Министърът обясни, че горивото се подава от „Газпром" на „Булгаргаз" на 339 долара, който го продава на потребителите с надценка от 5 долара.

Следва трансфер по тръбите на „Булгаратрансгаз", който слага надценка от 12 долара и отново се връща до „Булгаргаз", който го продава на промишлените потребители, на газоразпределителните дружества, които снабдяват домакинствата по своя надценка.
И оттук идва целия проблем с голямото оскъпяване, заяви Трайчо Трайков.

Що се отнася до това дали тази цена на газа, която е в момента в България, е висока или ниска той заяви, че е помолил ДКЕВР да изготви доклад, в който да бъдат показани всички разчети, за да бъде направена съответната оценка.

Запитан дали във ведомството са получавани сигнали, че някой „прибира" милиони левове от тази посредническа дейност Трайков изтъкна: „Затова ние искаме да няма посредници" и подчерта, че въпросните дружества са дружества, в които „Газпром" има акционерно участие.

Трайков заяви, че по време на вчерашната среща с руския първи вицепремиер Зубков е обсъждана темата относно формулата на ценообразуването, как тя да се модифицира, за да се стигне до ефективно намаляване на цените.

Запитан дали страната ни ще успее да намали цените на газа с 35% Трайков бе категоричен: „Не трябва да сме максималисти. Ние искаме да постигнем чувствително намаляване на цената, затова действаме на принципа три пъти мери - веднъж режи", категоричен е Трайков.

На въпрос дали руснаците са готови да махнат посредниците икономическия министър заяви: „Те не казаха, че няма да ги има, но го приеха в портфейла от въпроси, които ще се обсъждат".

„Белене" си е „Белене" и е наивно да се смята, че има някаква имплицитна обвързаност, заяви още Трайков в отговор на въпроса дали можем да поставим като условие, че ще строим „Белене", ако се премахнат посредниците.

По отношение на газа обаче основната връзка, според министър Трайков, е между доставката на газ и „Южен поток".

По думите му и двете страни са заинтересовани проектът да се получи - Русия има интерес „Южен поток" да стана и да мине през България с целия си обем, а ние имаме интерес това да стане, защитавайки постигнатите до този момент позиции.

Според Трайков участието ни в „Южен поток" ни гарантира сигурност на доставките и приходи от тези доставки.

По думите му има и друг проблем, който е свързан с факта, че цените на газа остават пазарни, т.е. повишават се с големи проценти с течение на времето, а цените за транзита остават на едно много ниско ниво.