Създадената организация за издаване на болнични у нас във връзка с разпространението на коронавируса е добра и няма заплаха за бюджета на Националния осигурителен институт.

Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

По думите й единственото разумно решение е личните лекари и здравните инспекции да казват кой да бъде поставен под карантина.

Има много ясни инструкции, става въпрос за граждани, които се прибират от Континентален Китай или от Италия, за тях много ясно се провеждат съответните анкети и те се насочват към личните лекари, за да могат да вземат решение за карантина или не. Така че, със сигурност не очакваме да имаме хиляди хора в болничен. Системата е подготвена и няма заплаха за бюджета на общественото осигуряване, обясни Сачева.

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя

Все още вървят преговорите за подписване на национално решение, обясни Сачева по въпроса дали работадателите са склонни да поемат първите три дни от болничния на служителите. Трябва да има обща солидарност, смята министърът.

Непрекъснатото прехвърляне на нови и нови плащания към държавата рано или късно ще отвори темата дали сме готови да имаме по-високи данъци, за да може държавата да поеме тези плащания. Ресурсите са ограничени и трябва да ги разпределяме възможно най-ефективно там, където ще донесат резултат, смята социалният министър.

Нинова иска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса

Нинова иска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса

Мерките не трябвало да са за сметка на хората

Тя допълни, че ще се предприеме инициатива да представят редовни анализи за болничните, както и анализи за заболяваемостта по региони.

Сачева коментира и проблема на майките на деца с увреждания, който все още няма категорично решение. От една страна имаме действащ Закон за личната помощ, от друга страна имаме забавен Закон за социални услуги и това създава много проблеми, обясни министърът.

По думите й, в момента режимът за личен асистент се използва по няколко различни варианта - през Закона за личната помощ, през патронажната грижа и през Националната програма.

Коронавирус не се предава по телевизора, по телевизора не се издава и болничен

Коронавирус не се предава по телевизора, по телевизора не се издава и болничен

Взети са всички мерки от страна на държавата, увери Томислав Дончев