Вицепремиерът Томислав Дончев призова да не се усилва масовата психоза, чийто елементи вече забелязва, по темата за коронавируса. В студиото на Нова телевизия Дончев обясни какъв ще е пътят за поставяне под карантина и дали той ще е за сметка на годишния платен отпуск на пациентите.

"Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Болничните се предписват от лекар, той преценява какво да прави и какъв е рискът", посочи Дончев и обясни думите от вчера на министър Кирил Ананиев, че не може всеки, който е бил на почивка в чужда държава, да излезе в двуседмичен болничен".

"Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус", заяви Томислав Дончев и допълни, че по тази логика всички трябва да се поставят под карантина, включително и водещите журналисти, неговите събеседници. Няколко пъти той повтори, че коронавирус не се предава по телевизора.

На сайта на Министерство на здравеопазването има достатъчно информация какви превантивни мерки трябва да се вземат.

Взети са всички мерки от страна на държавата - медицински служби, Гранична полиция, армия. По думите на Дончев се следва механизъм, който е разработен във всички държави.

Пандемията от коронавирус във всеки случай ще се отрази на световната икономика, но нека да не чертаем катастрофични сценарии за България, призова Томислав Дончев в темата за икономиката.

Вицепремиерът коментира и информацията на разминаването на данните за БВП, за което бяха нападнати от социалистите в лицето на депутата Румен Гечев миналата седмица.

По думите на Томислав Дончев няма умисъл и злоупотреба с данни, а вчера това е било опровергано и страна на НСИ след срещата им с Гранична полиция. Ако има проблем той е технически, посочи Дончев. Той заяви и че залага "важен крайник" за тезата, че при окончателните данни няма да има драматично разминаване и очаква покана да коментира този факт през октомври месец.

Гечев: Борисов манипулира икономическите данни - лазим по дъното на ЕС

Гечев: Борисов манипулира икономическите данни - лазим по дъното на ЕС

Затова премиерът дал заден ход за чакалнята за еврозоната