Всички държавни електроенергийни дружества ще бъдат обединени в една обща компания, в която водеща ще бъде НЕК, каза заместник-енергийният министър Мая Христова, цитирана от БНР. Целта е, да се оздрави Националната електрическа компания.

Христова посочи, че идеята за обединението на електроенергийните компании цели да се постигне стабилитет по отношение на активите на дружествата, а НЕК да стане водещ търговец на електроeнeргия.

Ако НЕК не бъде обединена с други компании много трудно ще се постигне такава независимост на дружеството предвид състоянието, в което е поставено, посочи Христова.

В отговор на въпрос дали компаниите ще бъдат обединени след средата на годината, когато се очаква да бъде разформирован БЕХ, Христова заяви, че всичко по отношение на новото обединение на компании ще бъде решено преди разформироването на холдинга.

Христова уточни, че няма да е необходима европейска санкция за обединението на компаниите. Те ще бъдат разделени по лицензионна дейност, а по оперативна дейност няма необходимост да бъдат разделени, обясни тя.