Търсят се възможности за плащане на заплатите на ВМЗ до 23 януари и сключване на приватизационната сделка за завода.

Това потвърдиха след среща в Министерството на икономиката по казуса „ВМЗ" икономическият министър Делян Добрев, социалният министър Тотю Младенов, представители на синдикатите, шефът на Агенцията за приватизация и изпълнителният директор на „Емко" - фирмата кандидат-купувач на ВМЗ - Сопот Емилиян Гебрев.

Добрев припомни, че удълженият срок от Агенцията за приватизация изтича в петък - 11 януари и изтъкна, че освен подаване на оферта трябва да бъде внесен доклад от Агенцията за приватизация, решението за продажба да се съгласува и внесе в Министерския съвет и да се вземе решение от МС. Добрев настоя тези процедури да бъдат максимално съкратени и всяка от страните да потвърди съгласието за това.

Шефът на „Емко" Гебрев се ангажира до 11 януари да внесе обвързваща оферта.
Шефът на Агенцията за приватизация от своя страна заяви, че до 15 януари ще внесе доклад за сделката до министъра на икономиката.
Делян Добрев пък се ангажира до 18 януари - т.е. в рамките на три дни да съгласува решението в МС.

Той и социалният министър Тотю Младенов заедно обещаха, че на 23 януари ще има решение на МС. Добрев каза също, че се работи по различни варианти за това работниците да получат заплатите си до 23-ти, но отказа да конкретизира.

Социалният министър Тотю Младенов каза, че изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот също е поел ангажимент да търси възможности за авансова плащане на заплатите.

Шефът на „Емко" Емилиян Гебрев отказа да съобщи каква ще е цената в офертата. На въпроса дали ще бъдат платени заплатите на хората преди 23 януари, той отговори с думите „Това не е най-важното нещо". После добави: „Да, стига нещата да се направят както трябва".

Синдикалистите от ВМЗ категорично заявиха, че ще се борят за своята дата - 20-ти и подчертаха, че не са съгласни да чакат заплатите си следващия 20-ти, по-следващия 20-ти и още по-следващия 20-ти.

Министър каза още, че на срещата е поет ангажимент да продължат разговорите между синдикатите и кандидат-купувача. Той посочи и че се работи за сключване на нов договор с ВМЗ - Сопот, по силата на който работниците да могат да получат авансово до 23-ти януари дължимите им пари.

„Между 12 и 15 години назад 80% от заплатите в това предприятие са закъснявали и то с много повече от два месеца, а в момента има забавяне за два месеца", опита се да намали напрежението Добрев.