Вместо планираните протести, пристигналите в София земеделци организираха среща-разговор в министерството на земеделието.

Това, от което се интересуват животновъди и земеделски производители, са средствата, които ще получат за 2010 г.

По думите на министър Мирослав Найденов догодина сектор животновъдство ще получи 71 млн. лв. национални доплащания.

Още 22 млн. лв. ще получат от директните плащания на ЕС, 3,7 млн. допълнително за подпомагане на млечния сектор, 20 млн. лв. помощи деминимис и още 20 млн. лв. допълнителна помощ от държавата.

Общо за 2010 г. земеделският сектор ще бъде подпомогнат със 100,7 млн. лв.
Ако продължи финансовата дисциплина на правителството, ще бъдат осигурени още 35 млн. лв., посочи Найденов и изтъкна, че единственият сектор, който догодина ще отбележи ръст на финансирането, е земеделието.

За 2010 г. са предвидени по-малко средства за социални помощи, здравеопазване, отбрана, сигурност, изтъкна още министърът.

Пени Ботева от съюза на животновъдите в България заяви: „ Не искаме оставка на министър Найденов, нито на който и да е заместник министър.

„Тази наша среща няма политически цели," категорична бе тя.

Мирослав Найденов предложи още на земеделците да се организира специална среща за сектор пчеларство, на която да бъдат обсъдени проблемите там.

Той призова животновъдите: „Нека бъдем много внимателни в исканията си, защото обществото е много чувствително в момента."

Той припомни, че при второ гласуване на бюджет 2010 са взети пари от БАН, за да бъдат влети в земеделието.

Земеделците се оплакаха, че по програма "De minimis", трудно стигали до тях.

Ако процедурите са трудни трябва да ги направим по-лесни, категоричен бе министър Найденов.

Според него животновъдите трябва да се съсредоточат върху евросредствата, а не да се оправдават, че тези средства се получават по-трудно и да искат национални помощи.

Нека не товарим националния бюджет, призова земеделският министър.

Биволовъдите  се оплакаха, че помощи за тях също трудно се получават. Търсим, схеми по която да стигнат пари до тях, коментира от своя страна Найденов.

Работи се по-две схеми за подпомагане на биволовъдите. Едната е нова държавна помощ, другата е ЕК да отдели по специален пакет 1,5 млн. лв. за биволовъдите.

По втората схема обаче яснота все още няма.

Министър Найденов каза още, че на този етап биволовъдите могат да получат по 200 евро на глава добитък по програмата за развитие на селските райони.

Парите за догодина ще бъдат осигурени обеща на животновъдите ,министър Найденов.

Пени Ботева от Съюза на животновъдите в България се оплака пред министър Найденов, че прокуратурата е отказала да образува производство срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов.

Изказването й бе по повод твърденията на министър Найденов, че министерството прави всичко възможно за подобряване на кадровия състав на ведомството и областните земеделски дирекции.

Искам само да припомня, че и бившият министър на земеделието е клиент на прокуратурата, коментира Найденов. Има отказ от производство срещу министър Валери Цветанов, така че той може да спи спокойно, коментира Пени Ботева. За news.bg от прокуратурата отрекоха да има такова нещо.

Производство, което ние сме образували, си тече, коментира градският прокурор на София Николай Кокинов. Не зная какво имат предвид животновъдите, допълни още той.