Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обяви, че са облекчени мерките за продажба на храни от животински произход на фермерските пазари.

Това стана след консултации с епидемиолози и след направени над 300 хил. проби с отрицателен резултат за инфлуенца по птиците, съобщават от Министерство на земеделието.

Мерките бяха въведени преди седмица, когато в страната възникнаха 7 огнища на вируса, който не е опасен за хората, но има потенциал за пренасяне. Той поясни, че струпването на фермери на едно място е предпоставка за това.

От 7-те огнища на птичи грип няма риск за здравето на хората

От 7-те огнища на птичи грип няма риск за здравето на хората

Остава забранено да се продават живи птици на пазарите на животни

Сега фермерите могат да продават на пазарите храни от животински произход, с изключение на живи птици, птичи продукти и свине. Министърът призна, че забраната е била "адски" неприятна за хората, които живеят от тази дейност, и обясни, че се е създало напрежение в сектора.

Вътев даде тази информация по време на откриването на изложение "Дунавски овощари" 2023 г. в Русе, където се представиха производители на плодове, зеленчуци, мед, ядки, вино и др. Той пожела на овощарите пазарни успехи и високо доверие на потребителите в продуктите им. На изложението присъстваха и областният управител на Русе Данаил Ковачев и заместник-кметът на Русе Димитър Недев.

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосни птици у нас

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосни птици у нас

Ситуацията ескалира, предупреди земеделският зам.-министър Деян Стратев