Няколко държавни ведомства в момента подготвят Закон за индустриалните зони. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на Център за професионално обучение "Тракия" в Пловдив, съобщава Нова телевизия.

По негови думи целта е да се облекчат процедурите за предприемачите, тъй като в момента се налагало те да изчакват с години.

Запитан какъв сектор очаква да получи България в Европейската комисия, Томислав Дончев бе лаконичен: "Силен". Според него ресорът ще е от голямо значение за целия ЕС и ще позволи на нашия кандидат за комисар да разгърне целия си потенциал.

Новооткритият център, който се намира в Индустриална зона "Раковски", е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона. Предвижда се в него да се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната индустриална зона в Източна Европа.

Центърът за професионално обучение "Тракия" е първият по рода си в страната и по предварителни разчети в него ще се обучават над 600 души годишно. По думи на ръководителя на образователната инфраструктура инж. Марко Иванов той ще разполага със супермодерно оборудване и висококвалифицирани преподаватели. Центърът ще подпомага изграждането на знания и умения в областите на пневматиката, вакуум техниката и технологията, електрониката и електротехниката, електрическите двигатели и индустриалните контролери.