След дълъг размисъл общинските съветници на гр. Видин одобриха предложението на фирма "Екопетролиум" да започне работа по българо-германски проект за производство на рафинерия за биодизел в града, предаде „Видин инфо".

Планира се това да бъде най-крупната инвестиция в града за последните няколко години и е добър сигнал за бъдещи инвестиции.

Кметът на дунавския град д-р Иван Ценов заяви пред репортери, че новината за началото на строежа на Дунав мост-2 започва да оказва благоприятно въздействие върху икономиката на региона и очаква мултиплициране на този ефект, което ще доведе още по-големи инвеститори в града.

Припомняме, че в края на миналата година "Екопетролиум" изрази желанието си да инвестира над 60 млн. евро в рафинерия за производство на биодизел от маслодайни култури.

Приектът, който трябва да бъде реализиран до края на 2008 г., предвижда на терен от 70 дка в промишлената зона на Видин до река Дунав да бъде изградена рафинерия за съхранение на биодизел и на горива, завод за производство на екологичното гориво, а в бъдеще и на биогаз, и прилежаща инфраструктура като терминали, пристанище, складова база.

За целта е необходимо и осигуряването на близо 2,5 млн. дка обработваеми площи, които да се засяват с маслодайни култури - основно рапица, която е базисна суровина за производството на биодизел.

Към настоящия момент по-крупни производители на биодизел са заводите в Димово, Видинско, "Галакс ойл" в Силистра и в Ловеч.