Четири общини в област Кърджали настояват да се направят отклонения, чрез които да получат синьо гориво от бъдещата интерконекторна връзка България - Гърция. 

По-голямата част от газопровода преминава през тяхната територия и според кметовете, това е големият шанс за икономическо развитие на района.

Тръбата е с капацитет 3 милиарда кубически метра газ годишно и се очаква тя да осигури диверсификация на доставките и конкурентни цени на горивото. Което от своя страна ще привлече инвеститори, смята кметът на Кирково Шинаси Сюлейманов.

Пред БНР той обяснява, че не само държавни и общински сгради могат да бъдат газифицирани, но има интерес и от частници, включително от хотелиери.

В българския участък интерконекторът е с дължина 151 километра, като над половината са на територията на област Кърджали. Тръбата преминава през землищата на четири общини.

Настояването за отклонения на тръбата към общините е поставено пред Българския енергиен холдинг: 

Строежът на газопровода трябва да започне догодина наесен, а търговската му експлоатация - в средата на 2018-а. Очакванията са проектът да даде тласък на икономиката в региона.