Акция на Общинска полиция се проведе в столицата. Едно от инспектираните места бе Женският пазар, където инспектори от Столичния инспекторат съвместно с полицаите проверяваха за нередности.
Първата жертва на акцията стана столичанка, която бе санкционирана от инспектор Радослав Лазаров за неправомерно паркиране, с което „възпрепятства свободното преминаване на пешеходци".

Дамата заяви, че закъснява за работа, но знае, че не трябва да паркира на територията на пазара. Инспектор Лазаров обясни, че Женският пазар се води пешеходна зона и уведоми нарушителката, че до един месец след връчване на акта излиза наказателното постановление, което може да бъде обжалвано.

Следващият санкциониран бе снабдител на магазин за месо. Тук нарушението е, че магазинът се зарежда в неразрешено време - около 11,30. Според наредбите магазините не се зареждат в часовия пояс от 9 до 19 часа. Много по-спокойно се работи, когато имаме съдействие от полицията. Работата с тях върви идеално, обясни инспектор Радослав Лазаров.

Общинската полиция и инспекторите конфискуваха и три чифта обувки от мъж, въпреки че човекът обясни, че обувките са негови. Според инспекторите той иска да ги продава.
Инспекторите обясниха, че след като приключи акцията им за неправилно паркиране, ще продължат проверките по изпълнението на другите общински наредби, като тази дали са почистени тротоарите пред магазините. Видимо пред по-голяма част от тях това не бе направено.

В същото време обаче инспекторите не забелязаха търговците на контрабандни цигари, които без да се притесняват от тяхното присъствие развиваха обичайната си търговска дейност.


Камерата на Нюз.бг. обаче улови сделка с контрабандни цигари. Други търговци, пак на нелегален тютюн, които не пожелаха да застанат пред камера, споделиха че не се притесняват от инспекторите, въпреки че понякога са глобявани.
По думите им, те нямат друг избор, защото нямат друго средство за препитание. Търговците не крият, че стоката, която продават, е контрабандна.

Инспекторите пропуснаха също така да проверят сергия, на която се продава наливно вино. Припомняме, че не е разрешено продажбата на вино без изяснен произход. Не бе проверена и сергия, на която се предлагат очила с диоптри за 6 лева.
Припомняме, в последните месеци на миналата година оптиките излязоха на протест срещу завишените спрямо тях изисквания при продаването и предлагането на очила.