Тръжната процедура за инженеринг на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между Ябланица и Боаза, е открита.

Индикативната стойност на обществената поръчка е 80 млн. лв. без ДДС, съобщават от агенция „Пътна инфраструктура”.

Припомняме, за втори път българските власти обявяват конкурс за тази отсечка, след като със заповед на министър-председателя Бойко Борисов избора на изпълнител беше отменен. Отмяната бе аргументирана формално с недостиг на еврофинансиране на проекта, а неофициално това се случи след подозрения за корупция, нагласени конкурси и обществени настроения.

Тръжната процедура сега се ръководи от АПИ след като националната компания „Стратегически инфраструктурни обекти” бе закрита.
През март месец министър Лиляна Павлова обеща
 откриването на тръжната процедура да стане в рамките на месеца.

Настоящите параметри на тръжната процедура е отсечка с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Участъкът е проектиран за експлоатационна скорост 140 км/ч.

Предвидено е изграждането на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Ще бъде изградена и етапна връзка при километър 87+600 с път I-4 Коритна - Белокопитово за проектна скорост 60 км/ч.

Стартът на обществената поръчка „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на АМ „Хемус“, участък от 78+500 до км 87+800“ е обявен днес.

Срокът за подаване на оферти е до 22 август 2016 г, до 17,30 ч. Те ще бъдат отворени на 23 август, в 14 ч.

Критерият за оценка е икономически най-изгодна оферта. Срокът за изпълнение на проекта е 910 дни.