"Кремиковци" вече официално е в несъстоятелност.

Решението на съда за това е от 31 май, обяви председателят на КНСБ Васил Яначков.
Все още няма яснота как ще бъде извършена продажбата на активите. Дейността на комбината е напълно прекратена, а активите му са под запор.

Към момента няма заявен официално инвеститорски интерес към дружеството.
По думите на синдикалиста обаче инвеститорски интерес към металургичния комбинат има и то не от един бизнес.

В "Кремиковци" засега остават 1370 души. Те се занимават с консервация на оборудването, ремонт и охрана.
Според синдикатите, ако комбинатът беше оздравен, 12 млн. лева са щели да постъпват в държавната хазна всеки месец.

В продължение на повече от година периодично синдикатите в металургичния комбинат провеждаха протести с искане за ясна позиция на държавата по бъдещето на комбината.

Държавата по време на предишното правителство реално влезе със синдик в комбината. Въпреки написания оздравителен план работата на комбината постепенно спря.

„Кремиковци" е създадено с Постановление на Министерския съвет от 1956 година. Строителството на комбината започва през 1960 година. През 1963 година влизат в експлоатация първите му производствени мощности, започва производството на кокс и чугун. След това производството осе разширява.

Комбинатът „Кремиковци" е гордостта на социалистическата тежка промишленост, като строителството му, както и самия производствен процес са обект на описание в много от т.нар. романи на социалистическия реализъм.

През 1989 година се регистрира като Държавна фирма "Кремиковци" със седалище в София, квартал "Ботунец". След 1995 година започва приватизацията му.