В Пиринско е регистрирано първото огнище на заразен нодуларен дерматит. Положителна проба е дала една крава от стадо в кравеферма до Гоце Делчев. Положителният резултат е потвърден от изследвания във ветеринарната клиника, която наблюдава фермата.

Когато има потвърден случай на болестта, всички животни в стадото трябва да бъдат умъртвени.

В региона са били експерти от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, които взели кръвни проби от животни и в селата Лъки и Блатска заради съмнения за наличие на нодуларен дерматит в местните стада.

Резултатите ще бъдат готови след дни, всички стопани са информирани за опасността.

Според ветеринарни лекари топлите източни ветрове благоприятстват за разпространението на заразата от Гърция, особено по коритата на реките.

Само преди три дни кметът на Гоце Делчев издаде заповед, с която забрани продажбата и придвижването на едри преживни животни, които са възприемчиви към заболяването заразен нодуларен дерматит.

Припомняме, пръскането от въздуха срещу насекоми, които са преносители на заразния нодуларен дерматит, ще започне тази събота. Към момента Областните дирекции по безопасност на храните извършват дезифекционни мероприятия около засегнатите ферми. 

Огнищата на болестта се увеличават всеки ден, като умъртвените животни са вече над 700.