Общият брой на евтаназираните прасета в Русенско е приблизително 98 000, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

Това е станало ясно по време на заседание на постоянната междуведомствена епизоотична комисия при представяне на актуалната обстановка в област Русе във връзка с африканската чума по свинете.

По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, през изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Откриха мъртво прасе с африканска чума в Габровско

Откриха мъртво прасе с африканска чума в Габровско

Заради заразата е изолирана зона от 200 кв. км.

Паралелно продължават проверки в личните стопанства, като в периода от 14-ти до 18-ти октомври техният брой е 90 и са се провели в 14 населени места.

По отношение на получен сигнал за неспазване разпоредбите и отглеждане на прасе от тип "заден двор" в село Волово, опасението се е оказало вярно и на стопанина е наложен административен акт и съответно глоба от 500 лв. Също така той ще трябва да умъртви прасето, което е отглеждал. Общо 3 такива случая са констатирани в областта, а именно в Бяла, Ново село и Волово.

БАБХ се съмнява за укрити диви прасета

БАБХ се съмнява за укрити диви прасета

Пробите за африканска чума по свинете са готови за ден, за трихинелоза - по-дълго

Във връзка с контрола при отстреляните диви свине от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

Днес започва и последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен и в рамките на следващите 2-3 дни би трябвало да приключи.

В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово.

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

И за кокошарника се налага индивидуален план за биосигурност

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че БАБХ се съмнява за укрити диви прасета.  Вчера беше открито мъртво прасе с африканска чума в Габровско. 

Вчера също стана ясно, че у нас има 20% спад в производството на свинско месо заради чумата по свинете.